I det 12. århundre eide Lyseklosteret lakseretten i Oselva. Etter reformasjonen tilfalt retten kongen. I 1878 kom alle gårdene og dermed fiskeretten tilbake til Osbøndene. Siden den gang har elven sett både gode og dårlige tider........
Skot McColl og Guy van den Noort (Tekst og foto)
Thor Svendsen fra Os har fisket i denne elven siden 1949 da han var 14 år. Med et lurt smil rundt munnen betrodde han seg til meg at det også hendte at han dro ut noen fisk ut av elven under de harde krigsårene. Over tid har han sett elven forandre seg. Han har sett at både størrelsen på og mengden av fisk er blitt stadig mindre og de offisielle tallene viser at han har rett. De siste årene har det vært en oppsving i antall fanget fisk, men de store ruggene uteblir. Dette vises av fangstrapporten for 2000: 507 smålaks, 79 mellomlaks og 4 storlaks, som blir til sammen 590 laks på 1321 kilo ( snitt 2,2. 18,7 prosent av fangsten var oppdrettslaks). I katastrofeåret 1997 ble det bare fanget 272 kg laks hvorav mesteparten var oppdrettslaks. Fangst av sjøørret har også gått opp og ned de siste 6 årene, og holder en pen gjennomsnittsvekt på ca. 900 gr.
Flott men sårbar.
Forvalterne har slitt med en del problemer som har rammet de fleste andre elver med oppdrettsanlegg i nærheten, f.eks. rømt oppdrettslaks, furunkulose og vibriose. Heldigvis har forvalterne sikret genmateriale i genbanken i Eidfjord slik at stammen kan fornyes i årene framover. Det er også blitt innført en to kilometer lang fredningssone i fjorden utenfor munningen, men jeg lurer på hvordan denne fredningen kontrolleres fordi det ikke finnes noe skilting eller annen informasjon for folk som ikke er kjent med ordningen, og jeg har sett en del folk fiske i denne sonen dette året.
Fiskeparadis.
Elven er en av de fineste sportsfiskeplassene i Bergensområdet og har alltid vært en rimelig fiskeplass. To lokale fiskelag har forkjøpsrett for største delen av elven. Bergen Sportsfiskere leier sone 2, 3 og 4 av elveeierne for ett år av gangen og prisen forhandles på nytt hvert år. I år krevde elveeierne en høyere pris, noe BS reagerte på. De syntes at prisen ble drøy men partene ble enige om ett prøveår for å se om klubbmedlemmene kunne akseptere den nye prisen. Os jakt- og fiskelag disponerer den nederste fiskestrekningen fra sjøen og opp til og med Lundehølen og betaler litt mindre for sine kort. Medlemmer som har gjort en dugnadsinnsats har første rett til kortkjøp, så medlemmer uten dugnadsinnsats. Hvis det er noe kort igjen selges de til folk utenfor laget. Jeg synes at dette er en bra måte å få folk å være involvert i elvens fremtid og en rettferdig måte å fordele kort på. Jeg får bare håpe at de økte inntektene kommer i hvert fall delvis elven til gode og at elven forblir tilgjengelig for folk flest og ikke blir til en eksklusiv tumleplass for de pengesterke.
Når og hvor? Oselva er kjent for å være en elv der laksen går tidligere opp, faktisk så tidlig at meldingen om årets første laks i elven ofte oppfattes som aprilspøk. Sesongen starter 15. juni. Tidlig i sesongen når det er stor vannføring anbefaler jeg sone 0, 1, 2, 3 og 4. Både flue og mark kan brukes. Det sies at Heggeli og Hairy Mary er gode fluer å bruke i Oselva. Sone 1 er bedre med mark. Sone 5 var den beste sonen i år 2000. Dette er hvilestedet for laksen men er ikke et lett sted å fiske pga. mange små foss og stryk. Ved moderat vannføring blir det lettere. Sesongen slutter 24. september. På slutten av sesongen kommer sjøørreten og oppdrettslaksen. For å bli kvitt en ufisk burde man egentlig utvide fiskesesongen enda litt mer. For å holde villaksstammen ren burde man gi folk anledning til å tømme i hvert fall deler av elven for denne pesten. Grunneiere hadde tjent på det rent økonomisk og fiskere kunne glede seg over finere fisk på kroken i framtiden.
Da jeg holdt på å skrive denne artikkelen fant jeg litt morsom informasjon om sluker som ble laget ved Tvedt Slukfabrikk på Os. Fabrikken ble nedlagt på 70-tallet. Jeg vet ikke hvor god de lokale slukene var, men de må være attraktive som samlerobjekter. Slukfabrikken var også den første her i landet som laget svivler. Jeg klarte dessverre ikke å oppdrive et eksemplar av sluken eller å finne mer informasjon om fabrikken så hvis det er noen blant leserne som kan fortelle meg litt mer om dette, kan jeg kontaktes på e-postadressen: rawprawns@hotmail.com.
|